CUPROTERAPÍE s. f. folosirea cuprului sau a sărurilor acestuia în scop terapeutic.
In timpuri stravechii locuitorii Mesopotamiei credeau ca metalul rosiatic spre orange a fost considerat a fi o conexiune cu divinitatea. .
Cuprul a fost atribuit Reginei Cerului si zeitelor asociate planetei Venus Ishtar si Astarte .
A fost considerat un metal care poate stimula vindecarea, mai ales datorita capacitatii sale de a echilibra polaritatile sau, altfel spus, curgerea/fluxul energiilor proiective si receptive. Samanii si vindecatorii traditionali considera ca blocajele din acest tipar energetic conduc la dezechilibre si, in consecinta, la boala. Astfel ca utilizind baghetele de cupru aceste blocaje pot fi indepartate.
Bijuteriile si podoabele din cupru pur sint purtate si astazi pentru insanatosire generala si pentru prevenirea imbolnavirii. Fiind considerat un metal norocos putind fi combinat cu orice piatra sau cristal aducatoare de noroc.
Beneficiile cuprului asupra sănătății includ o mai bună funcționare a organismului, reacții enzimatice adecvate precum și o îmbunătățire a sănătății țesuturilor conjunctive, părului și ochilor. Un nivel optim de cupru în organism previne îmbătrânirea prematură și creșterea capacităților energetice. În plus, reglează ritmul cardiac, echilibrează funcția glandei tiroide, reduce simptomele de artrită, grăbește vindecarea rănilor, ia parte la formarea hemoglobinei și a celulelor roșii, reduce colesterolul.
Purtarea cuprului sub forma de bratara din cupru in jurul incheieturii mainii, in cazul persoanelor care sufera de artrita diminueaza simptomele si le reduce durerile .
Pentru calmarea rapida a durerilor de membre sau pentru ameliorarea considerabila a starii de sanatate se folosesc placute sau bratari late de cupru. Placutele, lamele sau discurile de metal se fixeaza, timp de cca 2 ore, pe acele puncte corespunzatoare organului bolnav (utilizand harta acupunctorilor).
Unul dintre avantajele cuproterapiei este cel energetic. S-a constatat ca in locul dureros exista un deficit al campului biologic al pacientului. In aceste locuri energia se „risipeste”, producand senzatia de slabiciune. Dupa cum se stie, cuprul este un excelent conducator de electricitate. Bucatica de cupru, indiferent de forma ei, are rolul unui „plasture” ce acopera orificiul prin care se scurge energia. La doar cateva minute de la aplicare, pacientul va simti o senzatie placuta, iar durerea se va ameliora in scurt timp.
In cazul bolnavului cu febra mare, reduce durerile, imbunatateste somnul, calmeaza sistemul nervos central, activeaza eliberarea insulinei in sange, stimuleaza actiunea leucocitelor.
Pentru menţinerea sănătăţii corpului uman este nevoie de 1 mg de cupru pe zi, dar este recomandată absorbţia de 1 la 11mg de cupru zilnic.
Purtarea unei brățări de cupru în jurul incheieturii mâinii timp de 30 de zile duce la absorbția în organism a 13 mg de cupru.
Printre alimentele bogate în cupru se numără ciocolata, nuca şi seminţele. Un regim alimentar echilibrat asigură asimilarea unei cantităţi adecvate de cupru şi poate preveni lipsa de cupru.