top of page

Antimicrobian reprezinta  capacitatea unui material de a putea distruge ori inactiva microbi, bacteriile, ciupercile şi viruşii.

Dovezi care demonstreaza capacitatea antimicrobina a cuprului  apar in urma  unor experimente in  Marea Britanie . Acolo a fost  ales Spitalul Selly Oak din Birmingham, parte a Clinicilor Universitare NHS Trust, tot din Birmingham, ca centru de testare pentru această nouă metodă de prevenire a infecţiei. Primele rezultate ale testelor au arătat în mod clar efectul antimicrobian real în mediul clinic al cuprului, şi faptul că pe suprafeţele de cupru au fost cu 90-100% mai puţine infecţii bacteriene în comparaţie cu suprafeţele de control din materiale tradiţionale. Alte studii clinice sunt efectuate în Germania, Chile, Japonia şi SUA.
Practic  agenţii patogeni pur şi simplu nu supravieţuiesc pe suprafeţele din cupru , acesta fiind  capabil să întrerupă lanţul de infecţie .

 

Distrugerea  viruşilor este explicata ca interacţiunea "oxidativa" dintre cupru şi componentelor de proteine ale viruşilor , numărul ionilor de cupru provoacand evenimente negative adverse în celulele bacteriene. Mecanismul exact prin care cuprul ucide bacteriile este încă necunoscut, dar există şi sunt studiate diferite teorii.

Cele mai importante dintre ele sunt:
• Cauzează scurgeri de potasiu sau de glutamat prin membrana exterioară a bacteriei
• Descompune echilibrul de osmoză 
• Se leagă de acele proteine care nu au nevoie de cupru
• Prin producerea de peroxid de hidrogen cauzează stres oxidativ
Astfel agenţii patogeni pur şi simplu nu supravieţuiesc pe suprafeţele din cupru.

 

Un  spital irlandez , în cadrul achiziţiei publice a comandat  clanţe din cupru în vederea reducerii numărului de infecţii care apar în sistemul sanitar, (infecţii de MRSA), asigurând astfel o protecţie mai bună pacienţilor.
Aceasta decizie a fost luata de catre conducerea spitalului privat St. Francis din Mullingar (regiunea Westmeath) şi sanatoriul St. Clair’s analizand  rezultatele convingătoare ale cercetărilor din spitalul Selly Oak din Birmingham (cercetări care au arătat că suprafeţele din cupru – robinetele, capacele toaletelor, mânerele uşilor glisante – reduc cu 90-100% prezenţa microbilor de pe aceste suprafeţe). 
 Noeleen Sheridan ,directoarea spitalului şi sanatoriului irlandez explică astfel importanţa prevenirii şi controlului infecţiilor: "Suprafeţele din cupru oferă o linie de apărare suplimentară pentru acreditarea igienică a spitalelor. Această iniţiativă face parte din angajamentul nostru de a dezvolta standardul de siguranţă a pacienţilor, precum şi introducerea unui control strict al infecţiilor lângă o gestionare eficientă a riscurilor. ”
In  Statele Unite , Agenţia pentru Protecţia Mediului a fost prima instituţie care a identificat cuprul, ca un material cu efecte benefice demonstrate asupra sănătăţii publice.
Testele de laborator au arătat că bacteriile MRSA şi bacteriile Clostridium difficile-toxine mor mai repede atunci când intră în contact cu suprafeţele din cupru .

 

Sursa: http://www.cupru.com/stiri/un-spital-din-irlanda-utilizeaza-cuprul-ca-o-solutie-de-prevenire-a-infectiilor

 

bottom of page